Elephant Transit Home i Udawalawe, Sri Lanka

Elephant Transit Home Sri Lanka

Elephant Transit Home – Elefantbørnehjemmet i Udawalawe

Hvis du skal på jeepsafari i Udawalawe National Park i Sri Lanka, bør du også afsætte tid til at besøge elefantungerne i elefantbørnehjemmet, Elephant Transit Home. Elefantbørnehjemmet er en del af nationalparken og ligger ca. 5 km vest for indgangen.

Det er ikke kun elefantunger, der bor i Elephant Transit Home
Det er ikke kun elefantunger, der bor i Elephant Transit Home

40 ivrige elefantunger

Det er en sand fornøjelse, at opleve 40 ivrige elefantunger i forskellige aldre og størrelser, ved spisetid.
Inddelt efter alder med de yngste først, kommer de ind i grupper og får mælk. Ørerne blafrer og utålmodige trompetlyde kommer fra de små snabler, mens nogle forsøger at snyde sig til at komme forrest i mælke-køen. Når de små har fået deres mælk leger de og øver sig i at spise blade, mens det er de stores tur til at blive fodret.
Selve fodringen tager 20-30 minutter. Mellem måltiderne opholder elefantungerne sig i et beskyttet område af nationalparken, hvor gæsterne ikke kan se dem. Det er her de træner til deres genudsættelse.

Uskyldigheden hos disse vidunderlige dyreunger er ikke til at tage fejl af, og man fyldes af taknemmelighed over de mennesker, der har viet deres liv til at pleje dem. Uden dem, havde elefantungerne været overladt til en meget trist skæbne.

Elephant Transit Home i Udawalawe Sri Lanka
Der bor ca. 40 elefantunger i forskellige aldre og størrelser i elefantbørnehjemmet, Elephant Transit Home i Udawalawe, Sri Lanka

Den triste virkelighed

På trods af at Sri Lanka har mange nationalparker, hvor elefanter lever en beskyttet tilværelse, er der stadig mange konflikter mellem mennesker og elefanter uden for parkerne. Det er særligt i landområderne, der er problemer.
Elefanter kan ødelægge høsten og økonomien for en hel landsby, hvis de græsser i rismarkerne. Og den triste virkelighed er, at mennesker i Sri Lanka årligt dræber omkring 200 elefanter pga. af disse konflikter. Drab der efterlader forældreløse elefantunger hjælpeløse, hvis ikke gode mennesker griber ind og tager sig af dem.

Jungle is silent. Gæsterne opfordres til at være stille mens elefantungerne bliver fodret
Jungle is silent. Gæsterne opfordres til at være stille mens elefantungerne bliver fodret

Elefantunger opfostres til et liv i frihed

Elefantungerne i Elephant Transit Home opfostres næsten alle til et liv i frihed. De vænnes gradvist til livet i naturen og de fleste af elefanterne bliver sat ud i Udawalawe National Park, når de er omkring 4 år gamle og i stand til at klare sig selv.

Personalet på elefantbørnehjemmet arbejder for at elefanterne ikke skal knytte sig for meget til mennesker. Man ser dem bl.a. vende ryggen til elefantungerne under fodringen og besøgende får kun lov til at observere fodringen på afstand.

Der opfordres også til at man er stille mens de får deres mælk. Alt sammen af hensyn til elefanternes fremtidige sikkerhed, så man undgår nye tragiske hændelser mellem mennesker og elefanter, når de senere bliver sluppet løs i naturen.

På Elephant Transit Home er elefanterne der ikke for turisternes skyld. Mere end 100 elefanter er blevet have rehabiliteret og genudsat i naturen, og dyrevelfærden på børnehjemmet er godkendt og støttet af The Born Free Foundation.

elefantungen Namal mistede sit ene ben efter at være blevet fanget i en fælde
Lille Namal mistede sit ene ben efter at være blevet fanget i en fælde

Elefantungen, der blev BBC TV darling

BBC laver som bekendt nogle ret gode naturudsendelser. I dokumentaren Sri Lanka Elephant Island, der er optaget i Udawalawe National Park, følger man bl.a. den lille elefantunge, Namal.
Namal blev bragt til elefantbørnehjemmet, fordi han var blevet fanget i en fælde. Desværre kunne dyrlægerne ikke redde hans ene bagben, der måtte amputeres. Med økonomisk støtte fra private donationer, har han fået specialfremstillede proteser, som er blevet fornyet i takt med at han vokser. Nogle gange ryger protesen af og så må hans plejere i gang med at lede efter den.

I dokumentaren vandt lille Namal alles hjerter, med sit kærlige og lidt vemodige sind. Namal kommer aldrig til at kunne klare sig selv i naturen og vil tilbringe hele sit liv sammen med mennesker i Elephant Transit Home.

Den gribende BBC dokumentar Sri Lanka: Elephant Island, har tidligere ligget på nettet, men er desværre blevet fjernet pga. krav om ophavsret fra BBC.

mælkefodringen i Elephant Transit Home i Udawalawe, Sri Lanka
Fri leg efter mælkefodringen i Elephant Transit Home i Udawalawe, Sri Lanka

Entrépris i Elephant Transit Home

Der er dagligt fodring med modermælkserstatning kl. 9, 12, 15 og igen kl. 18.
Kom lidt før, for at få en god plads.
Fodringen tager 20-30 minutter og herefter bliver elefantungerne lukket ud i et område af nationalparken, hvor gæsterne ikke kan se dem.

Billetpris

500 Rs for voksne og 250 Rs for børn.

Pengene går til vedligehold af børnehjemmet, dyrlægeregninger og pleje af elefantungerne.
Elefantbørnehjemmet drives for indtægter fra Udawalawe National Park, samt for private donationer.

elefantbørnehjem i udawalawe

Om forfatteren

Trine Handskemager

Rejseblogger med en evig udlængsel efter smukke steder i verden. Er fascineret af anderledes kulturer, natur, strande og vilde dyr og har af samme årsag fået et særlig tæt forhold til Sri Lanka. Jeg har rejst jorden rundt med mine børn og har arbejdet i Tyskland, Spanien og Portugal. Der er stadig mange lande jeg drømmer om. Øverst på listen er Filippinerne, Vietnam, Madagaskar, Ecuador, Costa Rica og Belize, men det stopper ikke der.. Følg de sociale medier og kom med på mine rejser:

Skriv en hilsen .. ✍🏻

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »
frimærke fra sri lanka

Få rejsebreve fra udlandet

Kom med på mine rejser og få nyheder, når der er nye indlæg på rejsebloggen

(Udkommer få gange om året)

Tak for din tilmelding!