tsunami 2004

Tsunamien i 2004

ALLE i Sri Lanka kan huske hvor de var henne om morgenen d. 26. december 2004. Den morgen hvor to store kæmpe bølger, udløst af et undersøisk jordskælv i Det Indiske Ocean, skyllede ind over kystlinien og spredte død, rædsel og ødelæggelse. Med en bølgehøjde på op til 10 meter, ramte de Sri Lankas sydlige kyst kl. 09:20 lokal tid.

En af historiens største naturkatastrofer

Katastrofen viste sig at blive en af historiens største naturkatastrofer, hvad menneskeliv angår. Mere end 225.000 mennesker omkom den dag, med tab fordelt på elleve lande. Hårdest ramt blev Thailand, Indonesien, Indien og Sri Lanka.

70% af Sri Lankas kyster blev ramt af tsunamien, men særligt de øst-, syd- og sydvestvendte kyster. Nogle steder kan man stadig se ruinerne af huse, der blev ødelagt af bølgerne.

tsunami 2004 hikkaduwa

Mindesmærke for Queen of the Sea. Togulykken i Telwatta, hvor tsunamien tog mellem 1.700 og 2.000 menneskeliv

Queen of the Sea togulykken

Samme morgen kørte et tog, kendt under navnet Queen of the Sea, fra Colombo mod Galle. Toget var stopfyldt med rejsende, der skulle på ferie på sydkysten. Da det nåede landsbyen, Telwatta, blev det ramt af de to kæmpe-bølger.

Den første bølge ramte toget uden at gøre nogen større skade. 10 minutter senere kom den anden bølge. Den væltede toget rundt, og dræbte mellem 1.700 og 2.000 personer i den værste jernbaneulykke nogensinde.

Det præcise antal omkomne er ukendt

Det præcise antal omkomne er forbliver ukendt. Skønnet er baseret på en opgørelse af 1.500 togbilletter, solgt på togstationen, Colombo Fort Station. Derudover regner man med, at omkring 200 blinde passagerer, kan have været sprunget på toget undervejs. Og et ukendt antal mennesker fra Telwatta, har prøvet at undslippe bølgerne ved at kravle op på toget, som har blokeret for deres flugtvej.

I dag står der er mindesvæg med beretningen om ulykken udskåret i træ. Er man følsom over for energi, er det ret tydeligt at mærke den forvirring og uro, der stadig sidder som et energetisk aftryk på stedet.
Mindesmærke står tæt ved vejkanten i Telwatta, 5 km nord for Hikkaduwa.

tsunami 2004 sri lanka

Mange steder langs kysten i Sri Lanka, ser man stadig ruiner efter tsunamien i 2004

Lokalbefolkningens egne fortællinger

Taler man med kystbyernes lokalbefolkning, vil mange gerne fortælle om deres traumatiske oplevelser i forbindelse med tsunamien i 2004.

Nogle beretter om hvordan deres familie og venner blev udslettet, mens de selv var bortrejst. Andre om hvordan uvidende mennesker gik ud på havbunden for at finde fisk, på det tidspunkt hvor vandet havde trukket sig langt tilbage.
Og andre igen fortæller om alle de mennesker, der har haft svært ved at sove roligt om natten siden.
Der er også dem som mener, at det var havgudernes hævn pga. de ‘syndige udskejelser’, som udviklingen i turistbyerne har ført med sig. Historierne er mange..

Læs en førstehåndsberetning (på engelsk) fra da tsunamien ramte Unawatuna

tsunami sri lanka

En 18 m høj Buddha statue, vogter nu over kystlinien i Telwatta lidt nord for Hikkaduwa

18 m høj Buddha statue

To år efter tsunamien rejste man en 18 m høje Buddha statue, med hjælp fra Japanske midler.
Den står nu og vogter over kystlinien i Telwatta og beskytter indbyggerne mod en ny katastrofe fra havet.
Og endnu en mindestavle for tsunamien i 2004. Denne med en særlig tak til Japanerne, som støttede Sri Lanka økonomisk i forbindelse med genopbyggelsen.

tsunami 2004

Endnu en mindesvæg for tsunamien i 2004. Denne med en tak til Japanerne, for deres økonomiske støtte til genopbyggelsen

sri lanka tsunami 2004