Tuk tuk i Sri Lanka

En stor del af transporten i Sri Lanka, foregår i små trehjulede tuk tuk’er. Overalt ser man dem i grønne, røde og gule farver. Nogle pimpede med store højtalere og blomster. Andre med røgelsespinde og religiøse symboler, som beskytter chauffør og passagerer i den hektiske trafik.

I Sri Lanka kan det virke som sund fornuft, at være på god fod med Vor Herre. Særligt når man begiver sig ud i trafikken på Galle Road langs Sydkysten, hvor buschaufførerne kører som om de har et dødsønske.

Tuk tuk fyldt med bananer

Du vil blive overrasket over hvor meget der kan være i en tuk tuk

Fungerer som en taxi

En tuk tuk eller en three wheeler, er en knallert med tre hjul. Man prajer den på samme måde som man gør med en taxi.
Nogle få tuk tuk’er kører efter taxameter, men de fleste gør ikke. Prisen skal aftales før man sætter sig ind på bagsædet, hvis man ikke vil tages ved næsen. Hvis tuk tuk’en ikke har taxameter, er den første pris som regel til forhandling.
Har du ikke lige penge, skal du nok regne med at skulle runde op ? Det er dog altid god stil at give lidt ekstra, hvis chaufføren har gjort det godt.

Passagerene klemmer sig ind på bagsædet, hvor der med lidt god vilje kan sidde op til fire voksne eller to personer med kufferter. Du vil blive overrasket over hvor meget der kan være i en tuk tuk.

I varmen er det dejligt at køre i åben vogn med vind i håret. Med en tophastighed på 60 km i timen og en rimelig skidt affjedringen, er tuk tuk’er dog mest velegnede til korte ture. Til distancer på over en halv time, kan det anbefales at tage en taxi eller bruge en privatchauffør.

Dharshana er min faste tuk tuk chauffør, når jeg er i Ella. Ring tlf. +94 077 31 86 786 og hils ham fra mig

Dharshana er min faste tuk tuk chauffør, når jeg er i Ella. Hans tlfnr. er +94 077 31 86 786 og hils ham fra mig

Find en god chauffør og få hans telefonnummer

Hvis du skal bo det samme sted i flere dage, kan det være en fordel at finde en tuk tuk chauffør du kan lide, og få hans telefonnr. Loyaliteten bliver belønnet i form af bedre prisaftaler og service.

I Ella bruger ringer jeg altid efter Dharshana. Han er født og opvokset i Ella, og det er hans bror der har restauranten ved siden af togstationen. Dharshana har aldrig forsøgt at snyde, faktisk kan det være svært at få ham til at tage imod penge for kørslen.
Jeg får ikke noget for at reklamere for ham, men jeg synes han har fortjent at få en anbefaling.
Brug gerne hans tlf.nummer +94 (77)318 6786 og hils fra mig.

En typisk tuk-tuk i Sri Lanka

En typisk tuk-tuk i Sri Lanka

Mød og støt lokalbefolkningen

Det kræver ikke så meget at blive tuk tuk chauffør. Jeg har oplevet chauffører, der ikke kunne læse vejskiltene. Til gengæld er de lokalkendte og der er altid en flok lokale som er villige til at hjælpe, når chaufføren kommer uden for sit lokale område.

Den er billigere at køre i tuk tuk end i taxi, og meget dyrere end at køre med bussen. Ellers afhænger det af afstandene og hvor god man er til at forhandle prisen. Det er en rigtig fin måde at møde og støtte lokalbefolkningen på.

Tuk tuk i Sri Lanka - Her står de på rad og række i byen Nuwara Eliya

Tuk tuk i Sri Lanka – Her står de på rad og række i byen Nuwara Eliya

Zulu tuk tuk ræs

Tuk tuk blev for alvor kendt i Danmark i 2012, da TV2 Zulu sendte en række kendte danskere (Uffe Holm, Julie Ølgaard, Oliver Bjerrehuus, Nicoline Toft, Christina Sederquist og Torben Chris) til Sri Lanka, for at deltage i det årlige ‘Lanka Challenge’.
Et velgørenhedsløb, der har til formål at indsamle penge til ofrerne for den 26 år lange borgerkrig, der sluttede i 2009.

Lanka Challenge – The world’s greatest tuk tuk road trip

Skulle du have lyst til selv at deltage i Lanka Challenge, er der to ræs om året, som man kan tilmelde sig.
De næste annoncerede ræs er juli 2020 og september 2020 – Tilmelding til Lanka Challenge foregår her!

Lanka Challenge trailer