Er kanel sundt eller usundt?

Der har været mange skriverier om hvorvidt kanel er sundt eller usundt.
Der skelnes primært mellem to typer af kanel, den ægte kanel fra Sri Lanka og den billige kassiakanel fra Kina og Indien. Kassiakanel er den vi oftest kan købe i supermarkederne i Danmark pga. den lave pris, men det er også den hvor kumarin-indholdet er højt. Ceylon kanel, indeholder derimod kun meget lidt kumarin. 
Kumarin mistænkes for at kunne forvolde skade på leveren, og bør derfor kun indtages i begrænsede mængder, mens den ægte kanel faktisk har en lang række sunde egenskaber.

På videoen fra Cinnamon Island, kan du se hvordan kvinden skræller barken af kanel træet.
Først fjerner hun den yderste bark, og dernæst den del af barken som senere kan spises som kanel.
Barken rulles til sidst sammen i lag og tørres i solen.

Kaneltræer på Cinnamon Island i Sri Lanka

Kaneltræer på Cinnamon Island i Sri Lanka

I Sri Lanka vokser den ægte kanel, også kaldet Ceylon kanel

80 Km syd for Colombo, nær byen Balapitiya, ligger Madu Ganga River. Her kan man sejle ud til kanel-øen, Cinnamon Island.
Den lille ø har været ejet af samme familie i generationer, og overalt vokser der kaneltræer som kan blive op til 15 m høje.
Familien demonstrerer gerne hvordan kanelen produceres, og bagefter kan man købe, hel kanel, stødt kanel og kanel olie.

Kanelens gode egenskaber

Blandt Ceylon kanelens sunde egenskaber kan nævnes blodsukkerstabiliserende effekt, den er gavnlig for hukommelsen, for fordøjelsen, ved forkølelse, ved menstruationssmerter. Derudover har den ægte kanel en rensende effekt på blodet og kan virke blodfortyndende. Kanelen har antibakteriel effekt og kan desuden hjælpe med at nedbryde fedt i fordøjelsesprocessen, så du undgår luft i maven. Kanel olie har mange af de samme egenskaber.

Køb Ceylon kanel i Sri Lanka

Kanel er en af de ting du skal have med hjem i rigelige mængder fra Sri Lanka. Det er sjovt selv at sejle ud og hente kanelen på Cinnamon Island hvor den bliver dyrket, men den vokser også andre steder, og du kan man købe den overalt, som stødt kanel, hel kanel og som olie. 
Den smager skønt i kager, madlavning og selvfølgelig på risengrød. Herhjemme er vi også storforbrugere af hel kanel blendet i smoothies.