Tidlig morgen, på vej til morgensafari i Udawalawe National Park

Udawalawe National Park har Sri Lanka’s største bestand af vilde elefanter

Hvis du er helt crazy med elefanter, skal du besøge nationalparken i Udawalawe. Den er nemlig hjemsted for Sri Lanka’s største bestand af vilde elefanter og der er rig mulighed for at se de store dyr i deres naturlige omgivelser.

Første gang jeg var på jeepsafari i Udawalawe, var i 2012. Det var her jeg lærte Fernando at kende, han var guide på turen og lige så interesseret i de vilde dyr som jeg. Anden gang var et par år senere. Denne gang var Fernando også med, og så havde jeg mine to døtre med på en måneds rundrejse i Sri Lanka.
Begge gange var vi på en morgensafari og vi så masser af vilde elefanter.

Allerede inden vi kom ind i nationalparken, blev vi mødt af den første elefant. Den stod ved hegnet og tog imod os, og det virkede næsten som om den søgte at få kontakt. Måske har den været én af de elefantunger, der hvert år bliver reddet og opfostret af mennesker i elefantbørnehjemmet, Elephant Transit Home.

Udawalawe National Park har nemlig et tilhørende elefantbørnehjem, som tager sig af forældreløse elefantunger. Det er det eneste elefantbørnehjem i Sri Lanka, som opfostrer elefantunger med henblik på genudsætning i naturen. Og netop derfor kan jeg rigtig godt lide det.

Allerede uden for nationalparken blev vi mødt af den første elefant, som stod ved hegnet og tog imod os

400-500 Asiatiske elefanter

Et sted mellem 400-500 asiatiske elefanter går og hygger sig i et kæmpe naturområde omkring de to store søer, Udawalawe Reservoir og Maw Ara Reservoir. De har masser af plads, og man kan godt opleve at skulle lede lidt efter elefanterne. Heldigvis er der mange af dem, og jeg har aldrig hørt om nogle der har været i Udawalawe uden at se elefanter.

Nationalparken ligger i grænselandet mellem Ratnapura district og Monaragala district. Og området henleder tankerne på Østafrika’s savanner, med vandstande der stiger og falder flere meter om året, afhængig af monsunregnen.

Jeepsafari i Udawalawe National Park

Som i de andre nationalparker i Sri Lanka, kan man komme på jeepsafari i Udawalawe. Bortset fra nogle enkelte steder, hvor der er mulighed for at strække benene, må man ikke færdes til fods.

En jeepsafari starter typisk meget tidligt om morgenen, mens det endnu er mørkt eller om eftermiddagen i de sidste timer inden solen går ned.
Dyrene er mest aktive og dermed synlige, når det ikke er alt for varmt. Men det er svært at sige hvornår der er er størst sandsynlighed for at se dyr. Om morgenen eller om aftenen.
Det beror nok på en god blanding af held og koncentration, når man sidder i den bumpende jeep og stirrer ind i buskadset.

En elefantmor med hendes kalve i flere forskellige aldre har netop krydset vejen. Hvis man kigger godt efter kan man se at der er fire elefanter på billedet

Sådan booker du en jeepsafari

Rejser du med privatchauffør i Sri Lanka, kan du lade ham eller firmaet han kører for, stå for bookingen af jeepsafarien. Det er de vant til. Hvis I ønsker det, tager privatchaufføren med på safarien. Han står i kø for Jer og ordner det praktiske mht. køb af billetter ved indgangen mm.
Det er dog altid en lokal chauffør med tilladelse til at køre jeep i nationalparken, der kører jeepen.

Hvis du rejser på egen hånd uden chauffør, kan du lade hotellet I skal bo på stå for bookingen. Hoteller i området har som regel aftaler med jeepchauffører og de vil også kunne arrangere jeepsafarien for jer, evt. mod et mindre gebyr.

Vandbøffel Udawalawe National Park Sri Lanka

Godt forsøgt med det blik, men du kommer ikke op i sengen 😉

Sådan foregår en jeepsafari

Man bliver hentet ved sit hotel eller andet aftalt mødested og kørt til nationalparken i jeep. Efter jeepsafarien bliver man kørt tilbage til opsamlingsstedet.

Vil man besøge elefantbørnehjemmet efter jeepsafarien, kan man aftale at gøre dette med sin privatchauffør eller i tuk tuk, da dette normalt ikke er inkluderet i safarien.

Man kan være heldig at få en tracker med i jeepen. En tracker er en person, som er ansat i nationalparken. Han kender dyrenes tilholdsteder særlig godt og ved en masse om deres adfærd.
Det koster normalt ikke ekstra, udover de drikkepenge man giver ham efter turen.

Colorful peacock Udawalawe National Park Sri Lanka

Påfuglehannen har nogle imponerende farver, som gør sig godt på billeder

Crocodile Udawalawe National Park Sri Lanka

Badning frarådes i Udawalawe National Park

Dyrelivet i Udawalawe

I Udawalawe National Park er der et rigt dyreliv. Udover de mange elefanter, kan man bl.a. opleve vandbøfler, krokodiller, aber, kæmpeegern, oddere, bjørne, forskellige hjortearter, varaner og vildsvin.
Der er også mange spændende fuglearter. F.eks. påfugle, biædere, næsehornsfugle, storke, asiatiske openbills og ørne. Blot for at nævne nogle.

Påfugle

Påfuglene har et karakteristisk, gennemtrængende kald. Hannerne bruger kaldet sammen med sine flotte farver, til at gøre opmærksom på sig selv hos det modsatte køn. Når han rigtig viser sig for hunnerne, kan han ryste halefjerene med 25 vibrationer pr. sekund.
Den store hale bærer han kun i begyndelsen af yngletiden, derefter falder fjerene af. Med alderen bliver halefjerene længere, indtil de når deres maksimale længde ved i 4-årsalderen.
Man kan se påfugle mange steder, men de lever kun vildt i Sri Lanka og Indien.

Elefanter

Elefanterne virker som regel ugeneret af de jeeps, der færdes i parken og man kan være heldig at komme meget tæt på. Når der er unger i flokken, kan man dog fornemme at de er mere opmærksomme og holder afstand. Den mindste er altid i midten af flokken, beskyttet af de større familiemedlemmer.
Flokkene bliver anført af en ældre hun, mens hannerne tusser rundt for sig selv.

Jeepsafari i Udawalawe National Park

Jeepsafari i Udawalawe National Park. Børn og fugle kører gratis med

Jeepsafari i Udawalawe National Park

Som i de andre nationalparker i Sri Lanka, kan man komme på jeepsafari i Udawalawe. Da det kan være farligt, må man ikke færdes til fods, bortset fra nogle få steder, hvor der er mulighed for at strække benene i en pause.
Elefanterne virker som regel ugeneret af de jeeps, der færdes i parken og man kan være heldig at komme meget tæt på dyrene.

En jeepsafari varer ca. tre timer og starter typisk meget tidligt om morgenen, mens det endnu er mørkt eller om eftermiddagen i de sidste timer inden solen går ned. Dyrene er mest aktive og synlige, når det ikke er alt for varmt.

For de flestes vedkommende er tre timers safari meget passende, men man kan naturligvis også arrangere en heldags safari.

Entrépriser

Betalingen for en jeepsafari i Udawalawe National Park foregår dels ved køb af entrébilletter ved indgangen og dels for leje af jeep og chauffør.
Prisen for jeep og chauffør er et beløb som er til forhandling og det varierer afhængig af hvilket firma man vælger og hvor god man er til at forhandle prisen.
Beløbet til jeepchaufføren betales normalt efter turen.
Det er desuden almindeligt at give jeepchauffør og en evt. tracker drikkepenge efter turen.

Entrébilletter 3.500 LKR pr. person
Entréen betales kontant i rupees eller med Visakort / MasterCard
(Der accepteres ikke USD ved indgangen)

Leje af jeep m. chauffør US$ 30-50 / 4.000 LKR for 2 pers. evt. flere
(Kan betales i USD eller rupees. Spørg chaufføren hvad han foretrækker)

Drikkepenge Det er desuden almindeligt at give jeepchauffør og tracker drikkepenge efter turen.

Painted stork in Udawalawe National Park Sri Lanka

Painted stork

Hvis du vil vide mere om dyrelivet i udawalawe

Hvis du vil vide mere om dyrelivet i udawalawe, kan jeg anbefale dig at se den flotte BBC dokumentarfilm ‘Sri Lanka Elephant Island‘. Dokumentaren er optaget i Udawalawe National Park og på elefantbørnehjemmet, Elephant Transit Home, der ligger i udkanten af nationalparken. Hele dokumentarfilmen ligger her på siden.

Læs også Mine bedste tips til en vellykket jeep safari i Sri Lanka