
Tidlig morgen, på vej til morgensafari i Udawalawe National Park
Udawalawe National Park har Sri Lankas største bestand af vilde elefanter
Hvis du er helt crazy med elefanter, skal du besøge nationalparken i Udawalawe. Den er nemlig hjemsted for Sri Lankas største bestand af vilde elefanter og der er rig mulighed for at se de store dyr i deres naturlige omgivelser.
Første gang jeg var på jeepsafari i Udawalawe, var i 2012. Det var her jeg lærte Fernando at kende, han var guide på turen og lige så interesseret i de vilde dyr som jeg. Anden gang var et par år senere. Denne gang var Fernando også med, og så havde jeg mine to døtre med på en måneds rundrejse i Sri Lanka. Begge gange var vi på en morgensafari og vi så masser af vilde elefanter.
Allerede inden vi kom ind i nationalparken, blev vi mødt af den første elefant. Den stod ved hegnet og tog imod os, og det virkede næsten som om den søgte at få kontakt. Måske har den været én af de elefantunger, der hvert år bliver reddet og opfostret af mennesker i elefantbørnehjemmet, Elephant Transit Home.
Udawalawe National Park har nemlig et tilhørende elefantbørnehjem, som tager sig af forældreløse elefantunger. Det er det eneste elefantbørnehjem i Sri Lanka, som opfostrer elefantunger med henblik på genudsætning i naturen. Og netop derfor kan jeg rigtig godt lide det.

Allerede uden for nationalparken blev vi mødt af en elefant, som stod ved hegnet og tog imod os
400-500 Asiatiske elefanter
Et sted mellem 400-500 asiatiske elefanter går og hygger sig i et kæmpe naturområde omkring de to store søer, Udawalawe Reservoir og Maw Ara Reservoir. De har masser af plads, og man kan godt opleve at skulle lede lidt efter elefanterne. Heldigvis er der mange af dem og jeg har aldrig hørt om nogle, der har været i Udawalawe uden at se elefanter.
Nationalparken ligger i grænselandet mellem Ratnapura district og Monaragala district. Og området henleder tankerne på Østafrikas savanner, med vandstande der stiger og falder flere meter om året, afhængig af monsunregnen.

Vandstanden i søen stiger og falder flere meter om året, afhængig af monsunregnen
Jeepsafari i Udawalawe National Park
Som i de andre nationalparker i Sri Lanka, kan man komme på jeepsafari i Udawalawe.
En jeepsafari starter typisk meget tidligt om morgenen, mens det endnu er mørkt eller om eftermiddagen i de sidste timer inden solen går ned.
For de fleste er tre timers jeep safari passende, men man kan naturligvis også arrangere en heldags safari.
Dyrene er mest aktive og dermed synlige, når det ikke er alt for varmt. Men det er svært at sige hvornår der er er størst sandsynlighed for at se dyr. Om morgenen eller om aftenen.
Det beror på en god blanding af held og koncentration, når man sidder i den bumpende jeep og stirrer ind i buskadset.
Det kan være meget farligt at færdes til fods, så det må man ikke. Undtaget er nogle få steder, hvor det er muligt at strække benene i en pause. Den eneste nationalpark i Sri Lanka, hvor man må færdes til fods er Horton Plains National Park.

En elefantmor med hendes kalve i forskellige aldre, har netop krydset vejen.
Hvis man kigger godt efter, kan man se fire elefanter på billedet
Sådan booker du en jeepsafari
Rejser du med privatchauffør i Sri Lanka, kan du lade ham eller firmaet han kører for, stå for bookingen af jeepsafarien. Det er de vant til. Hvis du ønsker det, tager privatchaufføren med på safarien. Han står i kø for Jer og ordner det praktiske mht. køb af billetter ved indgangen mm.
Det er dog altid en lokal chauffør med tilladelse til at køre jeep i nationalparken, der kører jeepen.
Hvis du rejser på egen hånd uden chauffør, kan du lade hotellet stå for bookingen.
Hoteller i området har aftaler med jeepchaufførerne og vil kunne arrangere jeepsafarien for jer, evt. mod et mindre gebyr.

Godt forsøgt med det blik, men du kommer ikke op i sengen..
Sådan foregår en jeepsafari
Man bliver hentet ved sit hotel eller andet aftalt mødested og kørt til nationalparken i jeep. Efter jeepsafarien bliver man kørt tilbage til opsamlingsstedet.
Vil du besøge elefantbørnehjemmet efter jeepsafarien, kan man aftale at gøre dette med sin privatchauffør eller i tuk tuk, da dette normalt ikke vil være inkluderet i safarien.

Påfuglehannens imponerende farver, gør sig godt på billeder
Hvad er en tracker?
En tracker er en person, som er ansat i nationalparken. Han kender dyrenes adfærd og tilholdsteder særlig godt.
Man kan være heldig at få en tracker med i jeepen, men der er langtfra trackere nok, til alle de jeeps, der kører ind i parken.
Selv store dyr er gode til at camouflere sig, men med en tracker er chancen for at se dyr bedre. Han ved præcis hvad han skal kigge efter.
Det koster normalt ikke ekstra, udover de drikkepenge man giver ham efter turen.

Et insekt sætter livet på spil
Hvilke dyr kan man se i Udawalawe National Park?
I Udawalawe National Park er der et rigt dyreliv. Udover de mange elefanter, kan man bl.a. opleve vandbøfler, krokodiller, aber, kæmpeegern, oddere, bjørne, forskellige hjortearter, varaner og vildsvin.
Der er også mange spændende fuglearter. F.eks. påfugle, biædere, næsehornsfugle, storke, asiatiske openbills og ørne. Blot for at nævne nogle.
Der er også en lille bestand af leoparder i Udawalawe National Park, men det er meget sjældent, at nogle ser dem her. Der er langt større chance for at se leoparder i Yala National Park eller i Wilpattu National Park.

Påfugle
Påfuglene har et karakteristisk, gennemtrængende kald. Hannerne bruger kaldet sammen med sine flotte farver til at gøre opmærksom på sig selv hos det modsatte køn. Når han rigtig viser sig for hunnerne, kan han ryste halefjerene med 25 vibrationer pr. sekund. Den store hale bærer han kun i begyndelsen af yngletiden, derefter falder fjerene af. Med alderen bliver halefjerene længere, indtil de når deres maksimale længde ved i 4-årsalderen.
Man kan se påfugle mange steder, men de lever kun vildt i Sri Lanka og Indien.

Elefanter
Elefanterne virker som regel ugeneret af de jeeps, der færdes i parken og man kan være heldig at komme meget tæt på. Når der er unger i flokken, kan man dog fornemme at de er mere opmærksomme og holder afstand. Den mindste er altid i midten af flokken, beskyttet af de større familiemedlemmer.
Flokkene bliver anført af en ældre hun, mens hannerne tusser rundt for sig selv.

Badning frarådes i Udawalawe National Park
Krokodiller
Der lever to slags krokodiller i Sri Lanka.
Den ene er saltvandskrokodillen, der kan blive meget stor. Den anden er den lidt mindre Sumpkrokodille, som lever i ferskvand. De er begge med til at opretholde økosystemet.
Deres udseende og adfærd har ikke ændret sig ret meget de sidste 65 millioner år. Krokodiller er særdeles gode til at skjule sig, i selv meget små søer. Man skal kigge efter øjnene, der lige kan anes, når de holder øje med verden fra vandoverfladen.

Jeepsafari i Udawalawe National Park. Børn og fugle kører gratis med

Painted stork


Entrépriser
Betalingen for en jeepsafari i Udawalawe National Park foregår dels ved køb af entrébilletter ved indgangen og dels for leje af jeep og chauffør.
Prisen for jeep og chauffør er et beløb som er til forhandling og det varierer afhængig af hvilket firma man vælger og hvor god man er til at forhandle prisen.
Beløbet til jeepchaufføren betales normalt efter turen.
Det er desuden almindeligt at give jeepchauffør og en evt. tracker drikkepenge efter turen.
Entrébilletter 3.500 LKR pr. person
Entréen betales kontant i rupees eller med Visakort / MasterCard
(Der accepteres ikke USD ved indgangen)
Leje af jeep m. chauffør US$ 30-50 / 4.000 LKR for 2 pers. evt. flere
(Kan betales i USD eller rupees. Spørg chaufføren hvad han foretrækker)
Drikkepenge Det er desuden almindeligt at give jeepchauffør og tracker drikkepenge efter turen.
