Privat guide og chauffør i Sri Lanka – Lal Antony fra Fernando Tours er yderst behageligt selskab. Vi havde det så sjovt at ingen af os der tænkte på, at man selvfølgelig ikke må fotografere en person med ryggen til en buddhastatue. Ups!

[Indeholder reklamelinks]

At rejse med privatchauffør i Sri Lanka

En af de mest udbredte måder at rejse rundt i Sri Lanka på, er ved at hyre en lokal chauffør med bil. Prisen for en privatchauffør er lav i forhold til hvad du kan få ud af det.
Nogle hyrer en guide til hele rejsen, andre for ture af 3-4 dages varighed.
Sri Lanka har så meget at byde på, så når du først er rejst hele den lange vej er det oplagt også at få set nogle forskellige steder af landet.
Afstandende er relativt korte, og med en privatchauffør kan du ret hurtigt afdække både templer, nationalparker, regnskov, bjerge og strandområder.

At rejse med chauffør vs. offentlig transport

Er du ude over “backpacker-alderen” eller rejser du med børn, bør du helt klart overveje at få din egen private chauffør i Sri Lanka. Det er en meget komfortabel måde at rejse på.

Det kan også være en stor oplevelse at rejse med offentlig transport som de lokale, og du kan rejse gennem det halve land for en ti-er, meeen det er knapt så komfortabelt.
Rejser du med bussen skal du selv bære og passe på din baggage. Der er ingen tisse eller fotopauser, og rutebussen kører måske kun kl. 6 om morgenen og passer ikke nødvendigvis sammen med din næste bus.
Hvis du lider af køresyge, kan lange strækninger i bus ikke anbefales (Slet ikke i højlandet, hvor vejene mange steder er snoede)

Aircondition og opbevaring af baggage

Med en privatchauffør vil du kunne nyde godt af en affjedret bil på de bumlede veje. Have aircondition, hvilket kan være rigtig rart da temperaturen oftest er over 30 grader. Have din baggage i et aflåst baggagerum, så det eneste du skal koncentrere dig om, er at opleve.
Chaufføren stopper når du er sulten, vil handle eller bare tage endnu et billede af udsigten.

Fernando Tours er professionelle og har god erfaring med danske gæster Fernandotours.com [Reklamelink]

Lad guiden booke dine hoteller

Du kan spare tid hjemmefra ved at lade din chauffør booke hoteller for dig. Du fortæller din valgte rejsearrangør hvilken hotelstandard du ønsker, så får du tilsendt forslag til hoteller sammen med din rejseplan. Når du har godkendt rejseplan og hoteller, booker arrangøren for dig, og denne er ansvarlig for hvis hotellet skulle overbooke værelserne eller lign.

Chaufførerne kan ofte få en bedre pris på hotelværelser end du selv kan få på ex. Booking.com [Reklamelink], men det er dog ikke altid tilfældet.

Book selv dine hoteller

Booker du selv dine hoteller, skal du huske at anmode om ‘drivers accomodation’, så din chauffør har et sted at sove. Nogle hoteller har værelser hvor chaufføren kan overnatte og ellers må du betale for chaufførens overnatning et andet sted. Regn med ca. 10 US dollar pr overnatning til chaufføren.

Booker du selv hoteller, skal du huske at anmode om ‘drivers accomodation’ så din chauffør også har et sted at sove.

Hvilken chauffør skal man booke?

Der er mange private chauffører i Sri Lanka. Nogle chauffører har enkeltmandsvirksomheder og andre er tilknyttet et større bureau med mange chauffører.

Priserne hos enkeltmandsvirksomheder er lavere end hos de større selskaber. De har måske en enkelt bil og svarer selv på alle mails. Hvorimod de store selskaber har kontorlokaler, ansatte, chauffører, billeje, skat, forsikring og den slags trivialiteter.

Det er nok lidt en temperamentssag hvad man har det bedst med.
For mange går det helt fint med en enkeltmandsvirksomhed, men med et større rejsebureau vil kunne skifte chaufføren ud undervejs hvis han eks. bliver syg eller hvis kemien mellem Jer er dårlig.

I modsætning til tuk tuk chaufførerne, har guider og chauffører ofte et bedre engelsk og en uddannelse indenfor Sri Lankas historie, kultur, dyre -og planteliv.
Med en privat guide har du mulighed for at få et rigtig godt indblik i landets skikke og kultur.

Det kan betale sig at booke chaufføren i god tid, specielt hvis du skal rejse i perioder hvor det er højsæson for turisme i Sri Lanka (Det er der to gange om året)

Drikkepenge til chaufføren ?

I Sri Lanka er drikkepenge en del af lønnen for alle der arbejder i servicefag. Man bør derfor altid give sin chauffør drikkepenge.
Hvor meget man giver afhænger af hvor mange penge man har og hvor god en service man modtager fra chaufføren.
Et rimeligt beløb kunne være US$ 10 pr. dag, som enten kan gives løbende under rejsen eller samlet som en afskedsgave den sidste dag.

Besøg i et privat hjem i Sri Lanka

Det er en dejlig oplevelse at blive inviteret på besøg i et privat hjem i Sri Lanka. Det er sådan en oplevelse man husker resten af sit liv

Besøg i et privat hjem i en landsby

Hvis du får et godt forhold til din chauffør, kan du være heldig at blive inviteret hjem i hans private hjem. Srilankanere er utroligt gæstfrie og nogle gange vil du opleve at blive inviteret på middag eller overnatning hos chaufførens familie i en lille landsby.
En sådan oplevelse er guld værd.

Bliver du inviteret på middag, vil den typisk bestå af rice & curry med frugt til dessert.
Du vil måske opleve at værtsparret ikke selv sidder med ved bordet, dette er en helt almindelig skik, som sikrer at der er mad nok til gæsterne. Værtsparret kan så servicere deres gæster, og spise selv når gæsterne enten er mætte eller er gået hjem.

Tip! Det er god skik at medbringe en lille gave til familien, hvis du er så heldig at blive inviteret på besøg i et privat hjem i Sri Lanka.