Myggeoverførte sygdomme i troperne

Når man rejser i tropiske egne, er der altid en lille risiko for at blive smittet med febersygdomme som malaria, dengue feber, zikavirus eller japansk hjernehindebetændelse. Sygdomme man kan få, hvis man bliver stukket af inficerede myg.
Malariamyg stikker overvejende om aftenen og om natten. De myggearter der kan overføre dengue-virus, stikker primært tidlig morgen og sidst på eftermiddagen/først på aftenen. Så konklusionen må være, at det er bedst hvis man helt kan undgå at få myggestik eller ihvertfald begrænse antallet af myggestik til et minimum.

Myggenes ynglesteder fjernes

I Sri Lanka og andre Asiatiske lande, forsøger myndighederne at bekæmpe sygdomsspredning ved at tage på hjemmebesøg hos befolkningen. Her opfordrer de til, at man rydder op i sine udendørsarealer og fjerner myggenes potentielle ynglesteder.
Myg behøver stillestående ferskvand til at lægge deres æg, dvs. vandpytter, krukker, underskåle og blikdåser. Kort sagt alt det rod, der kan opsamle regnvand og som mange har stående i deres haver.
Herhjemme kan man også med fordel, rydde op i sin egen have. En hunmyg kan lægge op til 300 æg ad gangen, så man kan undgå en hel del myg i haven, ved at fjerne alle de steder hvor regnvand samler sig.
Er der fisk, er problemet mindre, da de æder myggelarverne.

Sådan undgår du myggestik i troperne • 10 Gode råd

1. Hold døre og vinduer lukket

Hvis der ikke er net foran døre og vinduer, så hold dem lukkede fra solen begynder at aftage omkring kl. 17 og til solen igen står op næste dag. Myg bryder sig ikke om direkte sol, og er derfor mest aktive i skumringen og om natten.
Hvor rart det end kan være med åbne vinduer i varmen, så er det en direkte invitation til at byde myggene indenfor til et natligt festmåltid, især hvis du har lyset tændt.

Undgå myggestik i troperne

Insektgift frigives i rummet så du undgår at få myggestik mens du sover

2. Er der allerede myg i rummet

Er der allerede myg i det værelse hvor du skal sove, kan du bruge en af de små flasker med insektgift, der frigives i rummet ved hjælp af strøm fra en stikkontakt. De kan købes i de fleste lokale supermarkeder.

Luk døre og vinduer, sæt dimsen i en stikkontakt og tænd for den en halv times tid.
Da den udsender gift, er det en god idé at forlade værelset imens og at lufte grundigt ud med gennemtræk bagefter. Sluk lyset så længe du lufter ud, så der ikke tiltrækkes nye myg.

3. Brug aircondition

Hvis man sover med aircondition tændt får man kun få eller ingen myggestik.
Myg bryder sig af en eller anden grund ikke om aircondition, så de holder sig i ro så længe den er tændt. Muligvis fordi luften fra aircondition, gør det svært for dem at navigere.

Når man sover under et myggenet, skal det stoppes godt ind under madrassen.

Når man sover under et myggenet, skal det stoppes godt ind under madrassen hele vejen rundt

4. Sov under et myggenet

Nogle steder er der installeret myggenet over sengene. Brug det hvis det er der eller medbring dit eget.
Myggenettet kan evt. imprægneres med et insektdræbende middel.
Et myggenet skal være helt tæt og stoppes godt ind under madrassen hele vejen rundt om sengen. De små myg er eksperter i at finde en vej ind.
Om dagen rulles nettet sammen, for at undgå at myggene kommer ind i det.

5. Gå indendørs i skumringstimen eller hold dig i bevægelse

Brug skumringstimen, hvor myggene er mest aktive, til at ordne ting indendøre, som f.eks. at tage et bad før middagen. Svøm i poolen eller hold dig i bevægelse, hvis du foretrækker at være ude.

6. Dæk dig til med tøj eller et tørklæde

Tag langt løsthængende tøj på. Lange bukser, langærmede trøjer, en sarong eller et stort tørklæde over skuldrene, gør det sværere for myggen at sætte snablen i dig. Tænk på at pakke meget let tøj, så du ikke får det for varmt i det tropiske klima.

Myggespray Sri Lanka

Køb en myggespray og hav den altid med i håndtasken. Hvis den ligger på værelset hjælper den ikke.

7. Brug en myggespray og hav den altid med i håndtasken

Køb en myggespray og hav den altid med i håndtasken. Hvis den ligger på værelset hjælper den ikke.
Du kan evt. hælde lidt over i en mindre og mere håndtaske-venlig beholder. Det vigtigste er at du har den ved hånden, når myggene melder deres ankomst.
Den myggespray jeg bruger, hedder Autan [Reklamelink] Den kan købes i Matas. Jeg fik den anbefalet af lægesekretæren, i forbindelse med at jeg blev vaccineret inden en rejse til Sri Lanka. Autan er egnet til myg i troperne og jeg synes den virker udmærket.
Spray hår og tøj (ikke alt tøj tåler myggespray) og steder med bar hud, især på anklerne.
Det er ikke nødvendigt at overdosere, det er trods alt kemi. Hold sprayen lidt ud fra kroppen, så partiklerne fordeles på et større område. Suppler evt. med mere, hvis du fornemmer at effekten aftager. Undgå at sprøjte i øjne, næse, mund og eventuelle sår.

Nogle vælger at købe myggespray i det land de skal opholde sig i. Hvis du gør det, skal du være opmærksom på, at det kan indeholde DEET.
DEET er en nervegift som man også bruger til at sprøjte marker med. I værste fald det kan gøre skade på menneskets nervesystem og ophobe sig i fødekæden. Fugle spiser insekter, der har været i berøring med stoffet. Man har desuden observeret en øget resistens hos myg, så DEET er IKKE noget miljøvenligt valg og er af samme årsag ulovligt at sælge i Danmark.

8. Undgå at sidde nær beplantning

Myg elsker at sidde i planter. Så går du ud og spiser om aftenen, er det smartest at vælge det bord der står længst væk fra træer og buske.

Tidselolie mod myggestik - Virker det? Kan man forebygge myggestik ved at spise tidselolie? Da jeg er myggenes yngling, besluttede at gøre et forsøg på min egen krop..

Kan man forebygge myggestik ved at spise tidselolie? Da jeg er myggenes yngling, besluttede at gøre et forsøg på min egen krop.

9. Spis tidselolie

Tidligere Sri Lanka-rejsende fra Sri Lanka Rejsefællesskab, fortæller at de har haft succes med at bruge tidselolie til at holde myggene på afstand. 2-3 kapsler tidselolie indtages dagligt fra 4 dage før ferien og til ferien er slut.
Tidselolie er sundt, så der er intet tabt ved at forsøge sig med denne metode.
Man kan også købe tidselolie på flaske, eks. den økologiske tidselolie fra Urtekram, som man nemt kan snige ned i morgenjuicen, smoothien eller på salaten.
Da jeg er myggenes yngling, besluttede at gøre et forsøg på min egen krop.
Læs her om min personlige erfaring med at spise tidselolie mod myggestik på en rejse

10. Spis B-vitaminer

At spise B-vitaminer for at undgå myggestik, er et gammelt husråd. B-vitaminer skal tages i et par uger før rejsen og i ret store doser, hvis det skal have en effekt. For at virke skal man op på 500-1.000 mg dagligt. Som bonus vokser hår og negle lystigt med det ekstra kosttilskud.
Om det virker, ved jeg ikke, men jeg ved at huden ændrer ihvertfald duft, så måske holder det også myggene på afstand.

Har du kendskab til husråd mod myggestik?

Hvis du har kendskab og erfaring med midler der virker imod myggestik, vil vi gerne læse din kommentar under indlægget.

GemGem