[Indlægget indeholder reklamelinks]

Åh, de myg..

Myggestik er drøn irriterende. Er man den myggetiltrækkende type, kan man blive kraftigt generet af kløe og evt. efterfølgende infektioner.

Rejser til eksotiske rejsemål, indebærer desuden en lille risiko for at blive smittet med myggeoverførte sygdomme. Eksempelvis malaria og dengue feber, der i værste fald kan være dødbringende og zikavirus, som er mistænkt for at give fostermisdannelser hos gravide kvinder. Det er blot nogle af de mest udbredte myggeoverførte sygdomme. Listen er lang.

Der findes ingen forebyggende behandling eller vacciner mod de mest udbredte myggeoverførte sygdomme. Det bedste man kan gøre, hvis man skal rejse i områder med mange myg og risiko for smitte, er at beskytte sig bedst muligt mod myggestik.

Jeg er selv en udpræget myggemagnet, og har derfor skrevet en hel artikel, med mine bedste råd til at undgå myggenes opmærksomhed. Ét af de råd jeg nævner, er at tage tidselolie i kapsler eller flydende form i en periode op til rejsen og forsætte med det under rejsen.

Da jeg skrev artiklen Sådan undgår du myggestik i troperne, havde jeg ikke selv eksperimenteret med tidselolie.
Jeg nævnte tidselolie som et råd mod myggestik, da jeg var stødt på en del gange på internettet.
Bl.a. var der flere i Facebook-gruppen, Sri Lanka Rejsefællesskab, der skrev, at de havde gode erfaringer med at spise tidseloliekapsler i forbindelse med deres ferie i Sri Lanka. Dem der havde spist tidseloliekapslerne, havde fået væsentlig færre myggestik end deres rejsefælller, der ikke havde spist tidselolie og havde rejst på samme strækning.

Da jeg er den økologiske type, er jeg altid på udkig efter naturlige alternativer til kemikalier

Huden absorberer faktisk rigtig meget af det man smører på den. Tænk bare på hvor mange forskellige typer medicinske plastre, man kan købe. P-plaster, nikotin-plaster, plaster mod søsyge osv. Et lille plaster, kan ændre på kroppens indre balance. Hvad så med de giftstoffer man sprayer sig med for at undgå myggestik?
Det ville være så skønt, hvis man kunne undgå de skrappe sager, der er i myggespray. Og hvis man kunne beskytte sig mod myggestik på en mere naturlig måde. Tidselolie er ovenikøbet sundt, så hvis det virker er det dobbelt win.

Mit eget ‘tidselolie mod myggestik’ eksperiment

I foråret 2017, rejste jeg rundt i Sri Lanka i en måneds tid. Det var her jeg havde besluttet mig til at afprøve på egen krop, om tidselolie kan forebygge myggestik.

I Sri Lanka er der mange myg, og i perioder er der desværre også udbrud af dengue feber. Udbrud kan opstå når det har regnet meget, så kommer der ferskvandspytter, som giver gunstige yngleforhold for myggene.
Det skal understreges, at det kun er få gange jeg har hørt om turister, der er blevet smittet med dengue feber (malaria er helt udryddet i Sri Lanka). Så det skal ikke afholde nogle fra at rejse, men man skal selvfølgelig være forsigtig og forsøge at undgå at få myggestik.

Tidselolie i rå mængder

Jeg havde købt en flaske med en halv liter økologisk tidselolie fra Urtekram.
Ved at købe tidselolie på flaske, sparede jeg en del penge i forhold til at købe den på kapsler. Desuden slap jeg for at spise gelatinen, som ikke er vegetarisk.

Tidselolien har ikke ret meget smag, så den er nem at spise.
Fjorten dage inden afrejse, begyndte jeg at spise tidselolie i rå mængder. Jeg spiste et par skefulde minimum tre gange om dagen. Om morgenen hældte jeg et skvæt i et glas appelsinjuice, rørte rundt og drak. Der røg 2-3 spiseskefulde i mine smoothies, og om aftenen hen over den rå salat osv. (Tidselolie har ikke godt af at blive varmet op)
Aldrig har jeg spist så meget tidselolie og min krop nød godt af det indre oliebad.

Da jeg skulle rejse, havde jeg allerede konsumeret en pæn del af flaskens indhold. Resten pakkede jeg ind i bobleplast og tog med i rygsækken, og forsatte med at spise af olien da jeg kom frem.

Dengue feber Myg i Sri Lanka

Myg i Sri Lanka

Overnatning i et privat hjem i Sri Lanka

De første overnatninger havde jeg i et privat hjem hos Fernando og hans søde familie.
I deres hjem står dørene åbne, så der hele tiden er gennemstrømning af kølende luft. Hermed også fri adgang for myg.
Jeg brugte IKKE myggespray. Om natten sov jeg med et myggenet stoppet godt ind under madrassen. Nu var det spændende, om mit nye sunde eksperiment ville virke.

Resultatet var ikke til at tage fejl af. På to døgn var jeg gennemhullet som en si. Overalt havde jeg små røde kløende myggestik. Og som sædvanlig var jeg blevet myggenes nr. 1, mens de andre kun havde fået et enkelt myggestik eller to. Æv!

Jeg er ikke klar over hvorfor nogle får flere myggestik end andre. Om det har noget at gøre med hvilken blodtype man har, hvad man spiser eller noget helt tredje. Fernando og hans familie virkede fuldstændig ugenerte af myggene. Dette er iøvrigt noget jeg har bemærket mange steder, når jeg har spurgt de lokale.
Men jeg kan sige med sikkerhed, at jeg er hårdt ramt. I nogle tilfælde udvikler jeg endda en allergisk respons, hvor myggestikkene svulmer op til kæmpestørrelse. To x Æv!

Skuffet over resultatet, forærede jeg den resterende del af tidselolien til mama Fernando, med instrukser om hvordan hun kunne bruge den i sin rice & curry. Og så måtte jeg ellers i gang med kemikalierne igen. Jeg havde selvfølgelig også en flaske Autan myggespray med i tasken.

Autan kan man købe i Matas [Reklamelink], det er den myggespray jeg plejer at bruge.
Personligt undgår jeg altid myggespray, der indeholde DEET, som er en nervegift.
Det er selvfølgelig en temperamentssag hvor hårdt man har lyst til at gå til den.

Læs også Sådan undgår du myggestik i troperne • 10 Gode råd

Har du gjort dig nogle erfaringer med tidselolie eller fundet et naturligt alternativ til kemikalierne?
Så skriv endelig en kommentar under indlægget.