Se havskildpadder lægge æg i Sri Lanka, med Rekawa Turtle Watch

turtle watch sri lanka

Se en havskildpadde lægge æg, med Rekawa Turtle Watch i Sri Lanka

Opdateret februar 2024

[Indeholder reklamelinks]

Hvor kan man se havskildpadder lægge æg i Sri Lanka?

Havskildpadder lægger æg på de fleste sandstrande i Sri Lanka, men man skal være meget heldig for at få denne oplevelse. Havskildpadderne kommer (med få undtagelser) først op på stranden, når solen er gået ned og i løbet af natten, hvor de er beskyttet af mørket.

På stranden i Rekawa, er der den største chance for at se havskildpadder lægge æg i Sri Lanka. Organisationen Rekawa Turtle Watch, har spejdere på stranden hver aften, der holder øje med havskildpadderne. Og sammen med personalet fra Rekawa Turtle Watch, kan turister få denne smukke naturoplevelse under ordnede forhold, som forstyrrer havskildpadderne mindst muligt.

Se havskildpadder året rundt

Rekawa strand er ynglested for fem af verdens syv havskildpaddearter (alle truet af udrydelse). Og stranden er så velbesøgt, at man har mulighed for at se havskildpadder lægge æg året rundt.

I maj 2017 så jeg 16 havskildpadder på én aften, det er dog helt usædvanligt mange. Vi udviste vist også helt usædvanlig meget interesse og belønnede guiden med en god portion drikkepenge, inden vi tog hjem langt over midnat.

Man bør være tilfreds, hvis man ser en enkelt eller to havskildpadder på en aften på stranden med Rekawa Turtle Watch.
Vil man se flere, kan man jo bare komme igen den næste aften.
turtles rekawa beach
Rekawa Beach er ynglested for fem af verdens syv havskildpaddearter

Stranden i Rekawa

Stranden i Rekawa er smuk som et postkort. Øde, med svajende kokospalmer og sand så langt øjet rækker.

Den er også fredet.
Hver nat patruljerer “Protectors of the turtles” stranden. Fra kl. 19-06 er det kun tilladt at færdes på stranden sammen med personalet fra Rekawa Turtle Watch.

Der må heller ikke bygges ned mod vandet, af hensyn til havskildpadderne, som navigerer efter lyset fra månen. Deres følsomme rytme, kan blive forstyrret af kunstigt lys.

Billede af Rekawa strand Sri Lanka

Stranden i Rekawa er smuk som et postkort

Billede af Rekawa strand Sri Lanka

Læs også:

Min guide til Rekawa

Alt hvad du skal vide om smukke Rekawa. Havskildpaddernes (og mit) strandparadis.

Rekawa Turtle Watch

Rekawa Turtle Watch har guidede ture til stranden hver aften året rundt. Man skal IKKE bestille tid eller ringe i forvejen. Man møder ganske enkelt op ved deres bygninger mellem kl. 20:30-21:00

Når Turtle Watch spejderne har fundet en havskildpadde på stranden, sender de en besked til personalet, som begynder at sælge adgangsbilletter.

En guide fortæller om havskildpadderne og giver en kort instruktion i hvordan man skal gebærde sig på stranden. Herefter går man i samlet flok til stranden i mørket. – Vær klar på måske at skulle gå et par kilometer.

rekawa turtle watch sri lanka
Rekawa Turtle Watch, Sri Lanka
rekawa turtle watch sri lanka - En havskildpadde er på vej tilbage til havet efter at have lagt æg på stranden
rekawa turtle watch
En havskildpadde lægger æg på stranden i Rekawa

Redebygning

Havskildpaddehunnen udgraver sin rede i sandet langt oppe på stranden. Når hun har gravet et stort hul hun selv kan ligge i, laver hun endnu en fordybning, som kaldes ægkammeret.
Dette arbejde kan tage en halv til en hel time.

Ægkammeret bliver gravet så dybt ned i det kølige fugtige sand, at æggene kan ligge beskyttet mod solens hede stråler de næste par måneder.

I enkelte tilfælde får hun bygget sin rede for tæt på havet. Så markerer Turtle Watch personalet reden. Og næste dag flytter de alle æggene til et mere sikkert sted, hvor de ikke risikerer at blive oversvømmet ved højvande.

Æglægning

Når hunskildpadden går i gang med selve æglægningen, går hun ind i en trancetilstand som gør, at man kan nærme sig hende forsigtigt fra bagsiden, uden at hun bliver forstyrret.
Hun lægger 150-200 æg ned i ægkammeret. Og det er her man som gæst, kan få lov til at kigge med.

De æg som bliver lagt øverst i reden bliver til hunner og dem der ligger nederst, bliver til hanner. Det er varmen fra solen, der afgør fordeling af kønnene.
Af samme årsag, har den globale opvarmning en uheldig indvirkning på fordelingen af havskildpaddernes køn, idet en langt større andel bliver til hunner end til hanner.

Reden dækkes til

Til slut dækker hun reden til med sand. På dette tidspunkt er hun udmattet og holder mange pauser. Man kan tydelig se at hun er træt. Nogle gange hiver hun så meget efter vejret, at man kan høre det. Dette kan tage 1-2 timer.
De sidste kræfter hun har, bruger hun på at slæbe sin tunge krop tilbage til havet. Afhængig af art og alder, kan hendes vægt være på flere hundrede kilo. Det er en livsfarlig mission hun lige har været på. Først når hun er tilbage i havet igen, er hun i sikkerhed og kan bevæge sig let og ubesværet.

Tilbage står man med en følelse af ærefrygt og en klump i halsen over det storslåede øjeblik i hendes liv, man har fået lov til at være vidne til.

Se havskildpadder lægge æg i Sri Lanka
Hunskildpadden lægger 150-200 æg ned i ægkammeret
turtle watching rekawa

Turtle Watch Guidelines

 • Brug kun rødt lys på stranden.
  Det kan skildpaddens øjne ikke opfange.
  Ingen blitz eller lys er tilladt. Skru også ned for lyset på din telefonskærm.
 • Rør aldrig ved en skildpadde. Heller ikke ved skildpaddeungerne.
 • Hold dig altid bagved eller ved siden af havskildpadderne.
 • Smid ikke skrald på stranden.
 • Ingen alkohol, cigaretter eller stoffer.
 • Bliv altid sammen med gruppen.
 • Følg altid Turtle Watch-guidernes anvisninger.

Reklame

hvor skal man bo i rekawa Sri Lanka?

Amour at Turtle Beach i Rekawa

Hvor skal man bo i Rekawa?

Mine bedste anbefalinger går til det lille guest house, Amour at Turtle Beach, som kun ligger 5 minutters gang fra stranden i Rekawa og alle havskildpadderne.
Her boede jeg selv i godt en måned i januar-februar 2023 og igen feb 2024. Så jeg kender stedet og indehaveren, Don, særdeles godt.
Jeg kan ærligt sige, at jeg aldrig har oplevet en så stor gæstfrihed noget sted i verden, som her. Maden er god og så er det også et af de billigste steder, jeg har boet i Sri Lanka.

Ring til Don på WhatsApp +94 71 674 6416 (og hils fra Trine) eller brug linket her og læs andre gæster anbefalinger:

Book Amour at Turtle Beach →

green turtle unge

Forøg dine chancer for at se havskildpadder (og skildpaddeunger)

Chancen for at se en havskildpadde lægge æg i Rekawa er ret høj, men den er ikke 100%
Du kan forøge dine chancer, hvis du booker 2-3 nætter på et hotel i nærheden af stranden. Så skulle du være næsten sikker. Også i tilfælde af, at vejret bliver dårligt eller at skildpadderne holder fri en enkelt aften.

Jeg anbefaler Amour at Turtle Beach, som ligger kun 5 minutters gang fra Rekawa Turtle Watch og stranden. Se link højere oppe under “Hvor skal man bo i Rekawa”. Her boede jeg selv i jan-feb 2023 og igen feb 2024.

Værten Don, har gode kontakter hos Turtle Watch. Flere gange mens jeg boede her, blev han ringet op, når en skildpadderede var ved at klække. Så smed vi alt hvad vi havde i hænderne og skyndte os ned på stranden.

Det er et vidunderligt syn, når flere hundrede små havskildpaddeunger myldrer ud over stranden med kurs mod havet.

De hunner der overlever den farlige rejse, vender tilbage til Rekawa strand og lægger deres æg 35 år senere. Og ringen er sluttet.

skildpaddeunge sri lanka
green turtle unge

Start her:

Hvis du skal rejse til Sri Lanka

Den store Sri Lanka guide indeholder alt hvad du skal vide inden rejsen. Guide til turistvisum, arrival cards, transport, de bedste byer, hoteller og seværdigheder.

rekawa turtle watch sri lanka location

Rekawa Turtle Watch

Adresse: Rekawa Turtle Beach
Tlf.nr.: +94 766 857 380

Rekawa Turtle Watch egen hjemmeside →

Pris

Adgangsbillet 1.500 rp – Ca. 30 kr. Feb. 2023

Hvis du kommer med tuk-tuk Alle tuk-tuk chauffører i området kender Rekawa Turtle Watch. Det normal procedure at chaufførerne venter imens man er på stranden. Rekawa er så lille, at man ikke bare kan gå ud på gaden og preje en tuk-tuk. Slet ikke om natten.
Omkara Restaurant and villas Rekawa Sri Lanka

Bonus tips!

Hvis du ikke bor i Rekawa Kan du komme tidligere og spise middag på en af Rekawas restauranter og gå hen til Turtle Watch bagefter.

F.eks. spiser man godt på den nye Omkara Restaurant, som ligger meget tæt på Rekawa Turtle Watch (5-10 minutters gang).
Alt er meget rent og indbydende. De har også nogle nye lækre villaer, man kan leje sig ind i. Hils fra Trine, hvis du går derhen.

Omkara Restaurant [reklamelink]

Hvis du vil svømme med havskildpadder, skal du til Mirissa eller Hikkaduwa.
havskildpaddeunger sri lanka

Om forfatteren

Trine Handskemager

Rejseblogger med en evig udlængsel efter smukke steder i verden. Er fascineret af anderledes kulturer, natur, strande og vilde dyr og har af samme årsag fået et særlig tæt forhold til Sri Lanka. Jeg har rejst jorden rundt med mine børn og har arbejdet i Tyskland, Spanien og Portugal. Der er stadig mange lande jeg drømmer om. Øverst på listen er Filippinerne, Vietnam, Madagaskar, Ecuador, Costa Rica og Belize, men det stopper ikke der.. Følg de sociale medier og kom med på mine rejser:

Skriv en hilsen .. ✍🏻

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »
frimærke fra sri lanka

Få rejsebreve fra udlandet

Kom med på mine rejser og få nyheder, når der er nye indlæg på rejsebloggen

(Udkommer få gange om året)

Tak for din tilmelding!