sri lanka jeepsafari

At være i naturen mens solen stor op, er magisk og tilføjer en ekstra dimension til en i forvejen stor oplevelse

Jeepsafari i Sri Lanka – Tips til en vellykket tur

At tage på jeepsafari i Sri Lanka, er en af de oplevelser man vil huske hele livet.
Følelsen af spænding og håb, når man påbegynder safarien i de tidlige morgentimer. Naturoplevelsen når solen står op over det utæmmede landskab og iveren når man spotter sin første vilde elefant..

Der er mange nationalparker i Sri Lanka og de fleste tilbyder jeep safari til turisterne.
Det er ikke rocket science, men hvis du skal på din første safari, kan det måske være meget rart at være klædt på med et par tips fra én der har prøvet det før. Mit ‘jeep safari CV’ tæller 4x Yala National Park, 2x Udawalawe National Park, 1x Bundala National Park, 1x Minneriya National Park, 1x Hurulu Eco Park og 1x Wilpattu National Park.

Jeepsafari i sri lanka

Morgen-jeep safari vs. eftermiddags-jeep safari

Hvornår er det bedste tidspunkt at tage på jeep safari i Sri Lanka?

Det er oftest det første spørgsmål der melder sig, når man har taget beslutningen..
Nogle gange giver det helt sig selv, for hvis du skal køre langt for at komme til nationalparken, er eftermiddags-safari det indlysende valg. Men er du bare sådan nogenlunde morgenmenneske og har en overnatning i nærheden af nationalparken, er morgen-safari klart min anbefaling. Du vil nok skulle sætte vækkeuret til at ringe ved 5-tiden.
At jeg anbefaler morgen-safarien, skyldes ikke at der er større chance for at se dyr, men fordi det at være i naturen mens solen står op og at se dyrene vågne, giver en ekstra dimension til en i forvejen ganske særlig oplevelse.

Hvornår ser man flest dyr på en jeep safari i Sri Lanka?

En vellykket jeep safari afhænger selvfølgelig af at man får set nogle vilde dyr, men det er svært at sige hvilket tidspunkt chancerne er størst. Lige bortset fra midt på dagen, hvor chancerne bliver mindre, fordi dyrene trækker i skygge for den brændende sol. Det samme gælder selvfølgelig hvis det regner.
Hvornår man kan se flest dyr, afhænger af held og af hvor god du selv er til at holde koncentrationen, mens du stirrer ind i buskadset. (Dyrenes fornemmeste opgave er jo at ligne deres omgivelser, hvilket de gør forbløffende godt)

Jeg har set turister der læner sig tilbage i luksusjeepen, og venter på at jeepchaufføren kører dem hen til dyrene.
Selv ville jeg nok ikke forvente for meget af en mand, der både skal køre jeep og kommunikere med de andre chauffører på telefonen undervejs. Nogle gange får han et godt tip af sine kolleger, så han ved præcis hvor han skal køre hen, men du forøger chancen for succes, hvis du selv hjælper til med at kigge efter dyrene.

jeepsafari

En tracker fra nationalparken, er rutineret i at spotte dyrene

Kommunikation med jeep chaufføren undervejs

Nogle jeeps er indrettet med et førerhus til chaufføren, så man ikke kan tale med ham under kørslen. Hvis du får øje på noget du gerne vil se nærmere på, er metoden til at få ham til at stoppe, at tromme med en mønt ell. nøgle på taget af førerhuset.
Jeep chaufføren kan ikke vide hvor lang tid i vil bruge på et stop. I stedet for at vente på, at han tager initiativet til at køre videre, kan I selv tage teten. Giv ham ‘kør-signalet’ med et venligt “okay” eller et let bank på taget, når I har set nok.

Det er din safari, ikke jeep chaufførens

Særligt i Yala, kan man opleve jeep chauffører, der ræser gennem nationalparken som gjaldt det livet.
Man bumper op og ned i sæderne, så man er lige ved at slå hovedet imod loftet og holder vejret af frygt for, at han skal komme til at køre et dyr ned på vejen.
Hans motivation for at køre for stærkt, er drikkepengene. Kan han vise jer en hel masse dyr og vigtigst af alt leoparden, trofæet over dem alle, forventer han gode drikkepenge efter turen.
Du kan også sagtens tillade dig, at bede chaufføren om sætte farten ned. Faktisk vil jeg sige, at du SKAL. Vi har som turister et ansvar for at påvirke adfærd, der er uhensigtsmæssig over for dyrene i nationalparkerne.

Tænk altid på, at det er jeres jeep safari, ikke jeep chaufførens. Det er så meget federe, at bede ham sætte farten ned, mens man sidder i jeepen, end at skrive det på TripAdvisor, når man er kommet hjem.

sri lanka jeepsafari luksus jeep

Man sidder højere i en luksus jeep, og har bedre affjedring

Del en luksus jeep med naboerne

Bedre komfort med en luksus jeep.
Hvis der er mulighed for at påvirke valget af jeep, så bed om en luksus jeep.
Man sidder højere og har en bedre affjedring end i den gamle type.

Del jeepen med andre gæster fra hotellet.
Chancen for at der er andre fra samme hotel som jer, der skal på jeep safari, er ret god. Slå jer sammen og del udgiften til jeepen. Det er billigere og mere miljøvenligt end at køre to personer i hver jeep.

sri lanka heldags jeepsafari

En abe sidder på grenen over de to jeeps, og spiser en madpakke den lige stjålet i jeepen til venstre

Tag vand med, men lad maden blive hjemme

Det er ikke muligt at købe mad og drikke når du først er kommet ind i nationalparken.
Tag en flaske drikkevand med, men lad endelig maden blive hjemme. Så fristes dyrene ikke til at forsøge at få fat et gratis måltid.

På min seneste safari i Yala, så vi en abe, der havde spottet en madpakke i en jeep.
Lynhurtigt og i én glidende bevægelse, kravlede aben ned fra et træ, op i jeepen, snuppede madpakken og stak af ud ad vinduet og op i det nærmeste træ. Her holdt den en lille picnic.

Aber er frække og det var sjovt, men det er det ikke hvis det er en elefant med dårlige manerer, som får færden af dine bananer.
Elefanter har ikke bare meget lange næser, de har også en særdeles veludviklet lugtesans. Faktisk har den langt bedre lugtesans end en hund.

Vis respekt for dyrene og vær stille

Undgå at tiltrække dig unødvendig opmærksomhed.
Det er vilde dyr og du opholder dig på deres territorie.

Forvent støv fra vejene

Særligt hvis det har været tørt og varmt, lægger der sig et fint lag støv over alt. Tasker og tøj trænger til en vask efter safarien.

Den store hanelefant, Gemunu, er berygtet for at ransage jeeps i Yala

Huskeliste til jeep safari

 • Et tørklæde kan bruges hen over mund og næse, hvis det støver meget
 • Solbriller beskytter øjnene mod støv og grene der slår ind imod jeepen
 • En windbreaker eller lun trøje er rar at have på, særligt på morgensafari hvor det føles køligt indtil solen får fat
 • Sandaler, der sidder fast på foden eller sneakers er mest praktisk når man skal op og ned fra jeepen
 • Husk solcreme
 • Fuldt opladt kamera med en god zoom Det er svært at tage gode billeder af dyr med en smartphone
 • Evt. en lille kikkert
 • Drikkevand
 • Toiletpapir Toiletforholdene er sjældent imponerende. Der er altid toiletter ved indgangen til parken. I Yala er der også toiletter inde i parken
 • Kontanter Din chauffør og evt. en tracker vil håbe at få drikkepenge efter turen. Du skal også bruge kontanter til entré og jeep
 • Myg er ikke noget problem. Du kan roligt lade myggesprayen blive på hotellet

Det er meget populært blandt fugle i Sri Lanka, at tage på safari

sri lanka halvdags jeepsafari