En Jesus-figur stænket til med blod fra ofrene, vidner om en tragisk påske søndag, hvor mange mennesker omkom
Blogindlægget indeholder reklamelinks
Tilbage i Negombo efter påskeangrebet i Sri Lanka 2019
Inden jeg rigtig skulle til at tage hul på min rundrejse i Sri Lanka i februar 2020, bad jeg min chauffør Ravi [Reklamelink] om at køre omkring Negombo.
Vi var på vej fra Ja-Ela til Wilpattu, men jeg ville først besøge den katolske kirke, St. Sebastian’s Church. Den kirke i Negombo, der var udsat for et modbydeligt bombeangreb påske søndag 2019.
Kirken var bevogtet af millitær
Da vi ankom til kirken, blev vi mødt af bevæbnede vagter i millitæruniform. Alle skulle dokumentere hvem de var, inden de fik lov til at gå gennem porten og ind på kirkepladsen.
Mit pas lå i bunden af bilen, som vi havde parkeret et stykke derfra. Ravi talte med den ene vagt og vi fik lov til at komme ind på trods af manglende dokumentation.
St Sebastians Church i Negombo. Genopbygget efter bombeangrebet i 2019
Ravi talte med vagten og vi fik adgang på trods af manglende ID
St. Sebastians Church i Negombo
Mere end 120 mennesker mistede livet i kirken den dag
I nyhederne havde jeg set, hvordan selvmordsbombemanden var gået ind i kirken. Ravi og jeg fulgte efter i hans spor.
På siden af kirken er der tre indgange, det var den midterste indgang han valgte at gå ind ad. Kirken havde været fyldt med mennesker til påske gudstjeneste, da han detonerede den bombe han havde medbragt i rygsækken.
Mere end 120 mennesker mistede livet i kirken den dag. Størstedelen døde af tagsten, der faldt ned fra loftet pga. af trykbølgen.
Bombemanden gik gennem den midterste dør ind til gudstjenesten
Det var denne indgang bombemanden brugte
Et stykke af gulvet er bevaret som det så ud lige efter bombeangrebet. Det var præcis her selvmordsbomberen stod, da han detonerede sin bombe
Det blev en meget følelsesladet oplevelse
Kirken er siden blevet genopbygget og taget i brug igen, men man har bevaret nogle vidnesbyrd om den tragiske hændelse.
Et stykke af gulvet er bevaret under en glasplade og ser stadig ud som det så ud lige efter bombeangrebet. Det var præcis her bombemanden havde stået, da han detonerede sin bombe. Jeg stillede mig på glaspladen, lukkede øjnene og mærkede energien på stedet. En følelse af kaos og sorg fyldte mig og jeg havde svært ved at holde tårene tilbage. Det måtte ganske enkelt have været fuldstændig rædselsfuldt at være her lige efter terrorangrebet.
I den modsatte side af kirkerummet har man også beholdt et stykke af væggen, som så ud med skaderne efter selvmordsbomben.
Også en Jesus-figur, som har været vist mange gange i nyhederne, er bevaret som han stod der dækket af blodpletter fra ofrene.
Det blev en meget følelsesladet oplevelse at besøge kirken.
Et stykke af væggen er bevaret til minde om bombeangrebet i Sri Lanka 2019
Mindetavle med navne på de mange uskyldige ofre i bombeangrebet på St. Sebastian Church i Sri Lanka 2019
Besøg på gravpladsen
Med så mange døde, havde man været nødt til at købe land til en helt ny kirkegård. Gravpladsen ligger også i Negombo et stykke væk fra kirken, men jeg bad Ravi om også at køre mig derhen. Det blev ligeledes en gribende oplevelse.
Der var lagt blomster og breve ved gravstenene og der var billeder af de døde. En del af dem var børn. Også tre danske børn fra den danske Bestseller-familie omkom samme dag. Anne og Anders Holch Povlsen havde været til påskebrunch sammen med deres børn på et stort hotel inde i Colombo, som også blev angrebet den påskesøndag i april 2019. Det hele virkede og virker stadig uvirkeligt og fuldstændig meningsløst.
Tre døde børn fra påskeangrebet
Engle passer på de døde på kirkegården i Negombo