Posthuset i Nuwara Eliya

Nuwara Eliya (udtales nu-rel-iya)

Nuwara Eliya ligger i det smukke højland, The Hill Country, hvor der er masser af bjerge og mørkegrønne teplantager.
Byen ligger nærmest lige midt i den sydlige halvdel af Sri Lanka, omkring 166 km fra Colombo.
Der er et indbyggertal på 27.500. En mellemstor by, hvor man kan gå fra den ene ende til den anden.

Sri Lankas te-produktion

Mens du er her, kan du passende tage et nærmere kig på Sri Lankas te-produktion.
Briterne grundlagde te-plantagerne i 1840-erne. Eller det vil sige, i første omgang forsøgte de faktisk at dyrke kaffe i højlandet. Kaffeplantagerne blev imidlertid angrebet af sygdom, så produktionen blev omlagt til den store te-produktion, vi i dag kender som Ceylon te. Ceylon te dyrkes og forarbejdes i Sri Lankas højland og eksporteres til hele verden.

Britterne tjente fedt på te-industrien og hver sommer mødtes eliten i Nuwara Eliya, for at fornøje sig i det kølige klima.
I dag er byen også attraktiv for mange srilankanere, der døjer med varmen i lavlandet. I forbindelse med de forskellige højtider, rejser mange hertil, og i de perioder kan det være svært at få plads på både toget og på hotellerne i byen.

Gregory Lake Nuwara Eliya Sri Lanka

Little England og ‘City of Light’

Bynavnet Nuwara Eliya betyder ‘City of Light’. I turistbranchen bliver byen også kaldet Little England. Mange af byens huse er bygget i traditionel engelsk kolonistil. Bl.a. det store røde posthus, som er blevet lidt et vartegn for byen. Adskillige stednavne vidner også om englændernes store indflydelse.

Seværdigheder i Nuwara Eliya

Victoria Park er berømt for sine mange blomster og fugle. Smukke Gregory Lake, er søen hvor man kan spadsere en tur langs breden eller tage en sejltur i en båd formet som en svane. Gå også hen til den store væddeløbsbane og se på de flotte væddeløbsheste eller gå en runde på den mondæne golfbane.

Fra byen kan man se Sri Lankas højeste punkt, bjerget Pidurutalagala, 2.524 m over havoverfladen.
Nuwara Eliya er også et udmærket udgangspunkt for en heldagstur til nationalparken Horton Plains og udsigtspunktet World’s End.

Grand Hotel i Nuwara Eliya Sri Lanka

Kaffe på Grand Hotel

Blandt byens bedre hoteller, finder du Jetwing’s St. Andrew’s Hotel i den ene ende af byen og Grand Hotel i den anden. [Reklamelinks]
Er dit budget ikke til at betale over 1.000 kr. pr. nat, kan du nøjes med at drikke en kop kaffe på det fornemme Grand Hotel. Her er en fornem britisk overklasse atmosfære, der hensætter en til kolonitiden. Trods den højtidelige stemning er priserne overkommelige. En kop cappuccino og et stort stykke kage kostede 700 rupees i 2013.

Steder at bo i Nuwara Eliya

Overalt er der guesthouses og værelser til næsten ingen penge. Mange af dem er dog langt under en standard som de fleste danskere vil bryde sig om. Jeg ved det fordi jeg har set rigtig mange steder.
Da jeg kom til Nuwara Eliya i 2013, havde jeg ikke booket et sted at bo. Sammen med Fernando hyrede jeg en tuk tuk og kørte rundt og så på værelser, indtil jeg fandt et sted jeg kunne se mig selv bo en uges tid.
Jeg endte med at bo i et nybygget værelse i King Fern Cottage [Reklamelink]. Et rigtig backpacker sted, med en meget hyggelig atmosfære og i gåafstand til Nuwara Eliyas centrum.

Hvis det gerne må koste lidt mere, så er Heritance Tea Factory [Reklamelink], et sted rigtig mange taler om med stor begejstring. Det ligger et stykke uden for byen og kræver at man har privatchauffør.

Som tidligere nævnt, fyldes byen hvert år i april af Sri Lanka’s jetset, som kommer for at fejre det buddhistiske nytår. På det tidspunkt er det svært at finde et værelse og priserne mangedobles.

Klimaet i Nuwara Eliya er koldt og fugtigt

Klimaet i Nuwara Eliya ☁️ ☁️ ☁️
Fødderne på jorden og hovedet i skyerne

Nuwara Eliya er Sri Lankas højest beliggende by. Med en placering 1.889 meter over havoverfladen er der ofte køligt, tåget og regnfuldt. Nogle dage kan det føles som om man går rundt inde i en sky, men det gør man måske også..

Det bedste tidspunkt at besøge Nuwara Eliya er marts til oktober.
Men det er stadig ikke her du skal insistere på at hotellet skal have pool. Det bliver sjældent så varmt at man får lyst til at bade. Pak i stedet nogle lune trøjer og et tørklæde, for specielt aftener og nætter kan være kølige, med temperaturer der kan komme under 10 grader. Man bruger kun lagner og uldtæpper til at holde varmen om natten. Dyner bruger man ikke.

Vadai smager godt. Vælg nogle der lige er kommet op af frituren, så de ikke er tørre eller har samlet bakterier i varmen
En fattig tigger sidder uden for et supermarked i Nuwara Eliya.  Han har en skøn energi, så jeg gav ham lidt penge eller mad hver gang jeg kom forbi.
En ko går frit rundt i Nuwara Eliya by
Nuwara Eliya er bl.a. kendt for at sælge varmt tøj og vinterjakker, men butikkerne ligner ikke dem vi kender hjemme fra Danmark

Forretninger og supermarkeder

Lidt skjult bag hovedgaden ligger et stort velassorteret frugt og grøntmarked. På selve hovedgaden er der et hav af små boder, hvor man kan spise et måltid rice & curry for et par hundrede rupees. Og så er der 2-3 større supermarkeder, hvor man kan købe lidt vestlige varer.
Langs hovedgaden, finder man også salgsvogne med frisklavet vade for 10-20 rupees pr. stk. og samosa for 30 rupees.
De smager godt, men vælg de boder hvor de steger maden på stedet. Så undgår du dem der har ligget og samlet bakterier.

I udkanten af byen er der endnu et stort grøntmarked og et stort loppemarked nogle dage om ugen.

Ud over Ceylon te, er Nuwara Eliya også kendt for at sælge vestligt tøj, sko og varme vinterjakker. Tøjet kommer fra overskudslagerene i Sri Lankas tøjproduktion. Det er derfor muligt at gøre nogle gode køb, men butikkerne er ikke altid så indbydende som vi er vant til hjemme fra. Og måske skal tøjet lige en tur i vaskemaskinen inden det tages i brug.

Grøntsagsmarkedet bag hovedgaden i Nuwara Eliya
Nuwara Eliya frugtmarked
Golfbanen i Nuwara Eliya er Sri Lankas største golfbane med 18 huller
Nuwara Eliya Sri Lanka - Birds eating rice outside shop

Småfugle spiser røde ris foran en butik i Nuwara Eliya

Nuwara Eliya Sri Lanka - Bus station

Busstationen i Nuwara Eliya

Nuwara Eliya Sri Lanka Red vented bulbul

Red vented bulbul. Jeg kender ikke det danske navn for den lille fugl, som boede i haven, samme sted som jeg boede i Nuwara Eliya

Busstationen i Nuwara Eliya, er et knudepunkt for offentlige busser i alle retninger af Sri Lanka
Ældre dame foran en frugt og grønt butik i Nuwara Eliya Sri Lanka
Ramayana Trail - Rama og hans hustru Sita, i templet Seeta Amman Temple i landsbyen Seetha Eliya, der ligger lidt uden for Nuwara Eliya på vejen mod Ella

Hindu templet Seeta Amman i landsbyen Seetha Eliya, der ligger lidt uden for Nuwara Eliya på vejen mod Ella. Stedet er en vigtig del af Ramayana Trail.

Seetha Amman Temple i landsbyen Seetha Eliya, siges at markere et andet af de steder i Ramayana, hvor dæmonkongen Ravana holdt Sita fanget. Her bad hun hver eneste dag for at Rame ville finde og befri hende fra fangenskabet hos kongen. Et aftryk på klippen, siges at være et fodaftryk, afsat af Ravanas elefant.