Pinnawala Elephant Orphanage i Sri Lanka

Pinnawala Elephant Orphanage

[Indlægget indeholder reklamelinks til hoteller i Pinnawala]

Elefantbørnehjemmet, Pinnawala Elephant Orphanage

Pinnawala Elephant Orphanage er det mest kendte elefantbørnehjem i Sri Lanka. Det minder mest om en zoo eller dyrepark, hvor nogle af dyrene færdes frit, mens andre står lænket eller er i indhegning.
Der bor nær ved 90 elefanter i Pinnawala, hvoraf er en stor del er født i fangenskab af elefanter, som selv er opvokset på børnehjemmet.

sri lanka elefantbørnehjem
sri lanka elefantunger

Forældreløse elefantunger

I Sri Lanka er der uheldigvis mange konflikter mellem mennesker og elefanter. Elefanterne spiser bøndernes afgrøder og tramper rundt i rismarkerne. Forholdet mellem bønder og elefanter er derfor anspændt og resulterer i ca. 200 elefantdrab hvert år, der efterlader elefantunger forældreløse.
Normalt bliver en elefantunge hos sin mor i mange år, mens hun lærer den alt om livet i junglen. Så den er ilde stedt alene og Pinnawala Elephant Orphanage kan blive dens redning. Andre elefantunger bliver fundet i fælder eller lignende og bliver indbragt på børnehjemmet.

elefantbørnehjem

Den srilankanske elefant er en særlig afart af den asiatiske elefant, som man bl.a. kan møde i Indien og Thailand. Den er truet af udrydelse.

Intelligente og følsomme dyr

Det er et gribende syn, at se de følsomme og intelligente dyr. Nogle er stærkt traumatiseret af de oplevelser, de har fået tidligt i livet og står og rokker uroligt fra side til side. Dette kaldes stereotypi og er en adfærd, som elefanten bruger til at håndterer stress eller posttraumatisk stress. Andre mosler rundt og knytter bånd til jævnaldrende legekammerater, og ser ud til at klare sig trods den hårde start på tilværelsen.

Video – Elefanter i alle størrelser på vej til Maha Oya floden for at bade

Flodbadet er dagens højdepunkt for alle

To gange om dagen føres elefanterne fra børnehjemmet ned til floden Maha Oya, hvor de bader og hygger sig i det kølige vand. (Se dagsprogrammet nederst på siden) Det er tydeligt at elefanterne glæder sig og nyder denne stund, hvor der bliver sprøjtet med vand og tumlet. Også turisterne flokkes ved floden, for at tage billeder af de badende elefanter.

Elefantridning sri lanka

Frokostrestaurant med udsigt

Man kan opleve det skønne syn helt nede ved floden, hvor man (mod betaling) kan få lov til at skrubbe en elefant på ryggen. Eller man kan nyde synet fra et bord på frokostrestauranten, der ligger med perfekt udsigt over floden og de badende elefanter.
Skal man have et bord med udsigt, må man være der i god tid før elefanternes badetid. Når først elefanterne ankommer, bliver restauranten fyldt på kort tid.

Elefant balancerer en kæp på sit hoved

Balancenummer med kæp på hoved

Elefantbørnehjem sri lanka

Elefantbørnehjemmet drives med hjælp fra frivillige

Elefantbørnehjemmet blev grundlagt i 1975 af Department of Wildlife Conservation, på en stor kokosplantage tæt ved Maha Oya floden. I 1978 blev det overtaget af the Department of National Zoological Gardens, som i 1982 startede et avlsprogram. Omkring 40 af Pinnawalas 90 elefanter er født i parken.
Elefantbørnehjemmet drives for offentlige midler og af indtægter fra de mange besøgende.
Mahoutter tager sig af elefantungerne med hjælp fra frivillige, der hvert år kommer fra hele verden, for at hjælpe til med arbejdet i parken.

Video – Elefantungerne i Pinnawala, venter utålmodigt på at få deres mælk

Mælkefodring med kæmpesutteflaske – min egen oplevelse

For nogle år siden prøvede jeg at fodre en babyelefant med sutteflaske i Pinnawala Elephant Orphanange.
Vores chauffør havde sagt, at jeg skulle købe ‘milk feeding tickets’ ved indgangen. I forvirringen havde jeg troet, at jeg købte adgangsbilletter til at SE mælkefodringen, som i Elephant Transit Home i Udawalawe. Det viste sig imidlertid, at det var MIG, der skulle fodre “den lille”.
En mahout stak utålmodigt en sutteflaske fyldt med mælk i hænderne på mig. Nogle sekunder senere havde elefantungen tømt sutteflasken og så var det den næste turists tur.

Det var en bittersød oplevelse, der på den ene side føltes stor og vidunderlig og på den anden side, smertefuld, kommerciel og cirkusagtig.
Dem der kender mig og følger bloggen ved, at jeg har et særlig blødt punkt, når det drejer sig om elefanter.
Havde jeg vidst på forhånd hvad ‘milk feeding tickets’ indebærer, havde jeg ikke købt billetterne. Sådan går det jo desværre nogle gange.

Pinnawala elephant orphanage mælkefodring af elefantunger

Min personlige holdning

Hvis du har læst med hertil, vil du nok allerede fornemme, at min personlige holdning til Pinnawala Elephant Orphanage er en anelse skeptisk.
Man må naturligvis forvente, at et land som Sri Lanka, er et andet sted i forhold til dyrevelfærd end vi er i Danmark. MEN det må alligevel kunne gøres bedre.
I Pinnawala oplevede jeg mahoutterne utålmodige og med et ubehageligt fokus på penge. De holder sig ikke tilbage fra selv at bede om drikkepenge, på trods af parkens egne retningslinjer om det modsatte.
Læser man anmeldelser af Pinnawala Elephant Orphanage på nettet, er kommerciel og ‘cash mashine’, ord som går igen.
Og rygtet vil vide, at turister får uddelt bananer på vej mod floden. Når de har fodret en elefant, kommer en mahout og opkræver penge. De der ikke betaler frivilligt, er blevet truet til at bringe pengesagerne i orden.

Min anbefaling

I Pinnawala, havde jeg svært ved at få øje på den hjerteenergi, man så inderligt ville ønske, at alle elefantunger var omgivet af. Så indtil de får forbedret forholdende, og indtil de begynder at arbejde mod genudsættelse af elefanter i naturen, bliver min anbefaling som følger:
Sæt i stedet kursen mod det mindre kendte elefantbørnehjem, Elephant Transit Home ved Udawalawe National Park, der arbejder på elefanternes præmisser og på at genudsætte elefanter i naturen.

Pinnawala elefant

Nåe.. Vil du gerne med hjem, lille ven? ♡

Pinnawala Elephant Orphanage Beliggenhed

Elefantbørnehjemmet er beliggende i den lille by, Rambukkana, 90 kilometer nordøst for Colombo. Rambukkana er ikke nogen attraktion i sig selv, men har vokset sig større pga. af elefantbørnehjemmets mange besøgende.
Udover Pinnawala Elephant Orphanage, ligger Millennium Elephant Foundation, der tilbyder elefantridning og The Elephant Freedom Project, der med høje etiske retningslinjer, arbejder for at forbedre dyrevelfærden for elefanter i Sri Lanka. Der er desuden nogle souvenirbutikker, restauranter og hoteller [Reklamelink] hvoraf et par af dem ligger ned til Maha Oya floden, hvor elefanterne bader.
Børnehjemmet kan besøges på en én-dagstur fra Negombo eller fra Kandy, eller på vejen mod Kandy, hvis man kører med egen chauffør.

Pinnawala elephant orphanage billetter

Åbningtid, fodringstid & badetid

08:30 Børnehjemmet åbner for gæster
09:15 Elefantbabyerne får sutteflaske
10-12 Elefanterne bader i floden
13:15 Elefantbabyerne får sutteflaske
14-16 Elefanterne bader i floden
17:00 Elefantbabyerne får sutteflaske
17:30 Parken lukker for nye besøgende
18:00 Børnehjemmet lukker for offentligheden

Entrépris Pinnawala

Alle billetter købes ved indgangen
Indgangsbilletter voksne 2.500 Rs
Indgangsbilletter børn 1.250 Rs
Milk feeding ticket 350 Rs (Tillægsbillet til sutteflaskefodring)
Man kan se elefanterne bade i floden, uden at betale entré

Pinnawala Elephant Orphanage vs. Elephant Transit Home

baby elefant fodring sri lanka

Pinnawala Elephant Orphanage

Beholder elefanterne i fangenskab hele livet. Nogle kommer i arbejde som tempel-elefanter.
Elefanterne kan klappes af turister.
Nogle elefanter står lænket i kort snor. Hvis de er i must står de også lænket om natten.
Turister kan give sutteflaske til en babyelefant.
På trods af etiske retningslinjer, der skal afholde mahoutterne i at modtage drikkepenge, kan der mod betaling tage selfies med en elefant, fodres med medbragte bananer og frugt købt på stedet.
Pinnawala har et avlsprogram, der lader elefanterne yngle i parken.
Flere af elefanterne udviser stereotyp adfærd.

The Born Free Foundation har gennem flere år, udtrykt bekymring for både dyrevelfærden og sikkerheden for mennesker i Pinnawala.

baby elefant fodring sri lanka

Elephant Transit Home i Udawalawe

Elefanterne trænes til et liv i frihed i Udawalawe National Park.
Turisterne holdes på afstand og opfordres til at være stille.
Vi så ingen elefanter i lænker.
Mahoutterne vender ansigtet væk under fodringen, for ikke at vænne elefantungerne til, at mad kommer fra mennesker.
Turister kan ikke fodre eller røre elefanterne.
Mahoutterne modtager ikke drikkepenge.
Elephant Transit Home har intet avlsprogram.
Vi observerede ingen stereotyp adfærd hos nogle af elefanterne.

The Born Free Foundation støtter arbejdet i Elephant Transit Home.

Har du været i Pinnawala Elephant Orphanage?

Del gerne dine tanker og oplevelser i kommentarfeltet under indlægget.

badende elefanter sri lanka

Om forfatteren

Trine Handskemager

Rejseblogger med en evig udlængsel efter smukke steder i verden. Er fascineret af anderledes kulturer, natur, strande og vilde dyr og har af samme årsag fået et særlig tæt forhold til Sri Lanka. Jeg har rejst jorden rundt med mine børn og har arbejdet i Tyskland, Spanien og Portugal. Der er stadig mange lande jeg drømmer om. Øverst på listen er Filippinerne, Vietnam, Madagaskar, Ecuador, Costa Rica og Belize, men det stopper ikke der.. Følg de sociale medier og kom med på mine rejser:

Skriv en hilsen .. ✍🏻

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »
frimærke fra sri lanka

Få rejsebreve fra udlandet

Kom med på mine rejser og få nyheder, når der er nye indlæg på rejsebloggen

(Udkommer få gange om året)

Tak for din tilmelding!