transport i Sri Lanka

Transport i Sri Lanka

Når du som turist eller backpacker skal rejse rundt i Sri Lanka, skal du beslutte om du vil rejse med offentlig transport, leje bil eller om du vil betale lidt mere for at rejse med din egen privatchauffør.

Landet har meget at byde på, på relativt korte afstande. Har du først taget den lange flyrejse, bør du også bruge lidt tid på at rejse rundt og se de forskellige egne af landet, som hver har sit særpræg og dyreliv.
Uanset hvilken transportform du vælger til din rundrejse i Sri Lanka, kan du være helt sikker på, at det ikke bliver kedeligt.

Infrastrukturen

Infrastrukturen i Sri Lanka er ikke helt så god som herhjemme. Der bliver til stadighed arbejdet på at forbedre veje og tognet, men nogle steder i landet er vejene så dårlige, at chaufførerne nægter at køre på dem af hensyn til deres biler.
På de fleste veje kører man 35-40 km/t, der er dog en enkelt splinterny motorvej hvor farten kan sættes op. The Southern Expressway, der går fra Bandaranaike lufthavn til Matara i syd.

slanger i Sri Lanka

Billeje er for den risikovillige

Er du en erfaren bilist og er du helt tryg ved at køre i venstre side af vejen, kan du overveje om billeje i Sri Lanka er noget for dig. Det er dog en god idé på forhånd at gøre sig klart, at trafikken i byerne kan være uoverskuelig vild. Det er ikke mange danskere, der har mod på at køre selv, når først de har oplevet trafikken på Sri Lanka.
Her går man ikke rigtig op i trafikregler. Skiltningen er ret håbløs, så en opdateret GPS kan anbefales, med mindre man taler sproget, så man kan spørge om vej. På vejene skal man køre uden om hunde, køer og i nogle tilfælde elefanter.
Billedet ovenover, har jeg taget i Kandy. Her måtte vi holde tilbage for to slanger, som var i gang med at lave nye slanger midt på vejen. Det hører dog alligevel til sjældenhederne.
Læs mere om billeje i Sri Lanka

Det er billigst at rejse med bus

Busserne burde nok også komme ind under kategorien ‘for de risikovillige’. Det er ikke for folk med sarte nerver. Buschaufførerne kører hasarderet, med hvad der føles som en rasende fart, gennem snoede bjergveje og mylderet af tuk tuk’er og hunde på vejene. Musikken spiller, og i dagtimerne står folk som sild i en tønde og klamrer sig fast for ikke at falde. Selv gamle mennesker må springe af og på bussen i farten.
Til gengæld er det ret underholdende og noget man ikke sådan lige glemmer.
Rejser du på et stramt budget, kan du rejse med de lokale busser for nogle ganske få kroner.
Læs mere om at køre med bus i Sri Lanka

tog i Sri Lanka

Den smukkeste transport er med toget

Mange backpackere rejser med toget i Sri Lanka af økonomiske årsager. Toget er næsten lige så billigt som bussen, men noget mere behageligt. Toget er for dem der har god tid, med 5-15 meditative km i timen, tøffer de gamle lokomotiver sig gennem smukke bjerglandskaber i højlandet. Togturen i bjergområdet mellem Kandy – Nuwara Eliya og Ella, er blandt verdens mest berømte togstrækninger pga. den fantastiske udsigt.
Hvis du er ok med at sidde eller stå ganske tæt med andre mennesker, kan du vælge den billigste togrejse på 3. klasse. De par kroner det koster, kommer ikke til at vælte feriebudgettet. Personligt foretrækker jeg 1. eller 2. klasse. Det koster lidt mere, men pengene er givet godt ud og det er stadig billigt set med danske øjne.
Du kan læse mere om at køre med toget i Sri Lanka her

tuk tuk i Sri Lanka

Den sjoveste transport er med tuk tuk

Skal du kun rejse korte strækninger på op til max. 1 timers varighed, skal du prøve en af de små sjove three wheelers eller tuk tuk’er.
Du finder dem overalt eller også finder de dig. Chaufførerne tilbyder deres tuk tuk service på et hvert gadehjørne.
Prisen skal altid forhandles en lille smule, men du kan få en køretur for noget der svarer til 10-25 kr. selvfølgelig afhængig af hvor langt du skal.
Læs mere om tuk tuk i Sri Lanka her

privatchauffør Sri Lanka

Den magelige booker en privatchauffør

En meget populær måde at rejse rundt i Sri Lanka på, er med privatchauffør.
Med en fleksibilitet, der svarer til at køre i egen bil og en stedkendt srilankansk chauffør, er dette den hurtigste og mest behagelige transport i Sri Lanka. Rejser man rundt med mindre børn er privatchauffør et must. Og så er det faktisk ikke så dyrt, som man lige skulle tro.
Dette er uden tvivl min egen foretrukne rejseform. En privatchauffør henter dig på hotellet og stopper når man skal tisse. Der er svalende aircondition i bilen og et bagagerum til oppakningen. En anden fordel er, at man kan booke hoteller i naturen uden for byerne, hvor prisen er lavere.
Mange oplever at få en ny ven og måske endda at blive inviteret på besøg hos chaufførens familie i et privat hjem.
Det skete også for mig, da jeg mødte Fernando i 2012. Vi blev venner og har holdt kontakten siden.
På billedet er det Ravi, én af Fernando’s chauffører [Reklamelink], der er min chauffør i Anuradhapura.
Læs mere om, at rejse med privatchauffør i Sri Lanka

Taxi er den dyreste transportform

Ligesom i alle andre lande, kan man selvfølgelig også køre taxi i Sri Lanka. De er dog lettest at finde i lidt større byer.
Det fungerer fint til mellemlange strækninger, men er dyrere end at have en privatchauffør.
I de større byer finder man taxier på gaden og ellers kan de bestilles gennem hotellernes reception.
Tjek om taxien har taximeter eller aftal en fast pris, før du sætter dig ind i bilen.

Sri Lanka transport

Elefantridning (burde være forbudt)

Elefantridning er desværre stadig udbredt i Sri Lanka, men det er IKKE blandt de transportformer jeg anbefaler. Tværtimod! Jeg nævner det for at gøre dig opmærksom på, at det skader elefantens rygsøjle at bære på mennesker. Det er ikke alle der er klar over dette. Desuden er de metoder der bruges for at ‘knække’ elefanterne, så de kan kontrolleres af mennesker, mildest talt hjerteskærende. Du kan google det, hvis du vil vide mere.
Husk at dine penge har indflydelse på hvilken vej udviklingen går i landet. Støt hellere de store nationalparker, hvor elefanterne lever frit i overensstemmelse med deres natur.
Læs også om Udawalawe National Park

Skriv gerne en kommentar eller del indlægget med dine venner ♡